Ergonomia w kuchni

Odpowiednio zaprojektowany układ kuchni powinien w najbardziej możliwy sposób ułatwiać poruszanie się po pomieszczeniu i zapewniać swobodę dostępu do wszystkich niezbędnych urządzeń. Gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem. Może być również przyjemnością. By tak się stało warto, aby kuchnie zaprojektowane były w ten sposób, żeby na wykonywanie niezbędnych czynności nie tracić zbyt wiele czasu. Codzienne przygotowywanie posiłków to powtarzanie wielu czynności. Począwszy od wypakowywania zakupów i wkładania ich do lodówki. Gdy przyrządzany jest posiłek produkty są wyjmowane, myte, krojone i wrzucane do garnka. Następnie ustawiane na kuchence lub wstawiane do piekarnika. Taka kolejność wykonywanych czynności stała się fundamentem do stworzenia zasady, urządzania wygodnych w użytkowaniu, czyli ergonomicznych kuchni. Kuchenne prace należy poukładać w tak zwany trójkąt roboczy. Najważniejsze sprzęty, takie jak kuchenka, lodówka i zlewozmywak, powinny stanowić wierzchołki tego trójkąta.

Dodaj komentarz